Hoe is het om deel uit te maken van het M3-team? In deze blogpost licht manager Tim van Pelt een tipje van de sluier.

Zes jaar geleden startte ik aan mijn eerste baan bij M3 Consultancy. Daarvoor had ik niet stilgezeten: na het afronden van mijn studies operations management & logistics aan de TU Eindhoven en strategic management aan de Universiteit van Tilburg had ik een half jaar gereisd door Zuid-Oost Azië. Bij terugkomst zag ik toevallig een vacature bij een recruitmentbureau die mij aansprak. Tijdens het introductiegesprek maakte ik kennis met M3. Een hele goede match. Want nu, ruim zes jaar later, werk ik hier nog steeds met veel plezier als manager.

Benieuwd hoe het is om deel uit te maken van het M3-team? In deze blogpost licht ik een tipje van de sluier!

Een kijkje in interessante organisatiekeukens: praktijkvoorbeelden

Inmiddels heb ik bij heel wat toonaangevende én minder bekende bedrijven een kijkje in de keuken mogen nemen.

Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met de securityplanning op Schiphol. We bekijken hierbij onder meer hoe de luchthaven de beschikbare capaciteit nog iets beter kan benutten. Ook helpen we met het verbeteren van de informatievoorziening omtrent tekorten richting andere afdelingen binnen Schiphol. Zo kunnen zij tijdig passende maatregelen nemen. Het is leuk om een steentje bij te dragen aan zo’n hot topic dat dagelijks voorbijkomt in de media en waarmee veel Nederlanders deze zomer te maken hebben gehad.

En om maar even in de ‘luchtvaartsfeer’ te blijven: in het pre-coronatijdperk heb ik met veel plezier gewerkt aan projecten voor Airbus, waarvoor we vestigingen in Singapore, Bangkok, Kuala Lumpur en New Delhi bezochten. Daar haalden we input op en bespraken we ideeën met lokale medewerkers. Nu we allemaal gewend zijn geraakt aan onlinemeetings, zullen dit soort tripjes niet snel meer plaatsvinden. Maar de herinneringen blijven even prachtig als leerzaam!

En op Nederlandse bodem biedt M3 gelukkig even mooie uitdagingen. Ik heb bijvoorbeeld met veel plezier gewerkt aan meerdere projecten bij bol.com. Zo ondersteunde ik twee jaar op een rij de logistieke control tower in de piekperiode (de weken voorafgaand aan de feestdagen) om de vraag naar en het aanbod van logistieke capaciteit zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Daarnaast werkte ik aan meer strategische projecten, zoals een commerciële strategie voor een logistieke propositie voor verkooppartners en een organisatieontwerp voor de afhandeling van IT-incidenten.

M3 en NS: van advies naar implementatievoorbereiding

Tot op heden blijft mijn leukste project toch wel ‘Overdag Behandelen’ bij NS. Het probleem: er reden dusdanig veel treinstellen dat ze in de nacht té kort stilstonden om alle stellen te kunnen schoonmaken. Wij onderzochten een haalbaar en voordelig alternatief: zou het mogelijk zijn om een deel van de stellen overdag — tijdens stilstand, tussen de spitsmomenten — te reinigen? Uit ons advies bleek dat dit absoluut een goede optie was. Daarop vroeg NS ons om ook de implementatie voor te bereiden.

Die combinatie van een complexe analyse- en adviesfase én een operationele implementatievoorbereiding sprak mij enorm aan. Wij waren de spin in het web in een zeer uitdagend stakeholderveld (dit besloeg planning, bijsturing en operatie, maar ook schoonmaakbedrijven).

Door de pandemie liep het project enige vertraging op, maar inmiddels worden er door het hele land overdag treinstellen schoongemaakt.

Doorgegroeid: nieuwe functie, nieuwe uitdagingen

Ik startte bij M3 als associate. In die rol richtte ik mij primair op het creëren van inzichten — van het startsignaal (analyses uitdenken) tot de finishlijn (een inzicht op slide opleveren).

Ruim twee jaar geleden was ik toe aan de volgende stap: ik werd manager. Nu houd ik veel bordjes tegelijk in de lucht, omdat ik verantwoordelijk ben voor de dagelijkse leiding van een project. Dit betekent dat ik de inhoud vormgeef, associates aanstuur en coach, het eerste aanspreekpunt ben voor de opdrachtgever en zaken afstem met de senior manager of partner.

Ik ben de (initiatie van de) implementatie steeds meer gaan waarderen. Het leggen van de puzzel is ontzettend leuk, maar je wilt ook daadwerkelijk een verandering in gang zetten en impact maken. Waar ik vooral voor wil waken, is dat we een rapport opleveren dat in een lade verdwijnt.

Wat maakt werken bij M3 leuk?

Gelukkig denken mijn scherpe collega’s én onze peers bij de opdrachtgever er ook zo over. Elke opdracht is een intellectuele uitdaging. We krijgen een uniek, complex vraagstuk voorgeschoteld — en op basis van feiten en logica komen we tot een onderbouwd advies.

Ondanks dat wij een klein consultancybureau zijn, werken we met toonaangevende opdrachtgevers die een herkenbare operatie hebben. Ons team is hecht. Binnen onze leuke club van collega’s houden we de lijntjes kort. Je kunt elke vraag aan iedereen stellen, zelfs aan de partners. We lunchen op kantoor gezellig met zijn allen aan de gezamenlijke lunchtafel en spreken elkaar geregeld tijdens een vrijdagmiddagborrel.

Iedereen een neventaak

Bij M3 is iedereen primair consultant. Maar daarnaast hebben we allemaal een neventaak. Denk aan IT, marketing, huisvesting en duurzaamheid. Binnen ‘jouw’ tak krijg je alle vrijheid en verantwoordelijkheid. Je kunt er zichtbaar je stempel op drukken. Anonieme radertjes in het geheel bestaan bij ons niet!

Mijn neventaak is recruitment. Mijn collega Milou en ik doen de werving, coördineren alle sollicitaties en bereiden recruitmentevenementen voor. Dit alles geeft ons veel voldoening. Want zo bouwen we — náást ons projectwerk — mee aan de groei en het succes van M3!